Om budapest

Buda och Pest kedjades samman
En gång i tiden låg det tre olika städer kring Donau där Budapest i dag ligger. Buda var fram till 1873 Ungerns huvudstad. Och i närheten låg även städerna Pest och Óbuda. 1873 slogs så städerna ihop och blev Budapest, Ungerns nya huvudstad.

Men redan 1849 bands Buda och Pest samman av den fenomenala Kedjebron. En bro som står där idag, även om den genom åren behövts återuppbyggas efter olika krig.
Bron kom till på initiativ av politikern Istvan Széchenyi. Istvan var en framstegsmänniska som besökt England och inspirerats av industrialismens framfart. Han ville se samma utveckling i Ungern och deltog i revolutionen 1848. Denna gick dock galet och allt började gå utför för honom. Efter konspirationsanklagelser valde han att ta sitt eget liv 1860.

Bron ritades av ingenjören Willian Tierney Clark. Byggmästare var skotten Adam Clark. Bron var en större kopia av Marlow Bridge som sträcker sig över Themsen. Det finns en myt om att Adam Clark glömde att ge lejonen vid brofästena tungor. Han ska ha tagit detta så hårt att han tog livet av sig genom att hoppa från bron. Allt detta är dock myter. Lejonen har tungor – men det är svårt att se nerifrån. Och Adam Clark dog en naturlig död.
Lejonen är för övrigt gjorde efter de lejon som pryder Trafalgar Square i London.

Kedjebron har med åren blivit en symbol för Budapests enande och Ungerns självständighet.
Vill du se Kedjebron i all sin prakt på plats i Budapest kan du börja med att gå in på hotell i budapest. Här hittar du dels en rad texter om hur man bor i och reser billigt till Budapest. Framförallt hittar du här en sökmotor där du kan leta dig fram till det boende i Budapest som passar dig allra bäst.,

No related posts.