Bygden fylld av vackra kyrkor

Få områden i Sverige är mer fylld med vackra kyrkor än Sundsvallstrakten. Letar man efter sevärdheter i Sundsvall med omnejd så dyker ett stort antal kyrkor upp. Alla vackra och alla med en intressant och spännande historia. Ta som exempel Lidens gamla kyrka.
Detta är en medeltida kyrka som ligger vackert belägen på sluttningen mot Indalsälven. Lidens gamla kyrka byggdes på 1480-talet av dominikanermunken Josefus. Han kom från Finland och det sades att han var “en lärd, skarpsinnig och förståndig man”. Utöver Lidens gamla kyrka har man tillskrivit Josefus byggandet av även kyrkorna i Skön, Ljustorp, Ragunda (Fors) och Selånger. Selånger kyrka byggde han inte från grunden, utan renoverade bara, då kyrkan byggdes redan på 1200-talet. Josefhus grav kan man idag se där han ligger i Indals. Han drunknade genom olyckshändelse och vilar evighetens vila vid ingången till kyrkans vapenhus.

Lidens gamla kyrka övergavs på 1850-talet. Man hade försökt riva den för att använda material till andra kyrkor, men fick i stället förfalla och användes periodvis som lada. I början av 1900-talet ville man börja använda kyrkan igen, rustade upp den mellan åren 1911 och 1917 då den invigdes och åter fick nyttjas som det den en gång byggts för.
Vill du lära dig mer om Sundsvallstrakten, dess kyrkor och andra sevärdheter så kan du gå in på www.hotell-sundsvall.se. Här hittar du en lång rad artiklar om det mesta – men framförallt hur du hittar bra och billigt boende som passar dina behov bäst.

No related posts.